România devine noua Silicon Valley pentru Europa

Toate marile companii de calculatoare, precum Microsoft, Oracle, Vodafone, Adobe, Dell, Ubisoft, sau INTEL, au centre de dezvoltare în România. Salariile mici, disponibilitatea unor profesioniști buni și numeroase stimulente fiscale au favorizat debarcarea companiilor multinaționale informatizate din România, până la punctul în care unii experți nu ezită să numească țara ca pe o nouă Silicon Valley. 

Oracolul gigant American, care are deja 2 200 de angajați în România, tocmai a anunțat că va angaja câteva sute de informaticieni până la sfârșitul anului. De asemenea, compania rusească de software Luxoft, cu 800 de profesioniști în România, va transfera în țara Balcanică aproximativ 500 programatorii birourilor lor din Rusia și Ucraina, confruntați cu escaladarea tensiunilor din această țară.

România devine noua Silicon Valley pentru Europa

România și Bucureștiul, în special, nu au nimic de invidiat pentru Silicon Valley, așa cum este cunoscută zona Californiei, care găzduiește mari companii de înaltă tehnologie.
Chiar Deutsche Bank intenționează să angajeze o jumătate de mie de profesioniști în acest an pentru centrul său Global de Tehnologie din București, din care aplicațiile IT vor fi dezvoltate pentru milioanele de clienți ai entității din întreaga lume.

Toate marile companii de calculatoare, precum Microsoft, Oracle, Vodafone, Adobe, Dell, Ubisoft, sau INTEL, au centre de dezvoltare în România, și peste 8.000 de companii au fost instalate în ultimii ani la periferia Bucureștiului. Având în vedere acest scenariu, unii experți susțin că România și Bucureștiul, în special, nu au nimic de invidiat pentru Silicon Valley, deoarece este cunoscută zona Californiei, care găzduiește mari companii de înaltă tehnologie.

România are astăzi peste 64 000 de specialiști în computere, primul din Europa și al șaselea din lume în raport cu populația totală, potrivit consultanței tehnologice Gartner. Salariile mici fac parte din explicația apariției acestei „mecca Europeană” a tehnologiei.

Deși creșterea cererii pentru profesioniștii care a condus la taxe mai mari, net de 1.200 de euro pe lună pe care un român, om de știință de calculator pot câștiga astăzi este încă departe de 4.000 că un coleg în țările bogate din Europa de taxe. În ciuda acestei diferențe, acest salariu depășește cu mult peste 350 de euro Salariul mediu din cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

Un alt factor este buna pregătire a profesioniștilor și cunoașterea limbilor străine. „Românii sunt pasionați de noile tehnologii; adesea poartă chiar și mai multe telefoane mobile, vorbesc mai multe limbi,

același timp în care gradul său de profesionalizare este o constantă

growth”, explică Efe Manel Ballesteros, director al SII România, o companie franceză pentru tehnologii noi. „Multe companii evaluează prețul de calitate oferit de România”, declară Ballesteros.

Un alt factor este buna pregătire a profesioniștilor și cunoașterea limbilor străine.
Un alt element care a atras multinaționalele a fost stimularea investițiilor de către autoritățile române. Din 2012, guvernul oferă o reducere a poverilor fiscale între 15 și 50 la sută companiilor care angajează minim 200 de persoane pe o perioadă de trei ani. IBM și Vodafone au profitat deja de această inițiativă, iar căutarea vorace a calculatoarelor a dus chiar la un deficit de profesioniști.

același timp în care gradul său de profesionalizare este o constantă

„Cererea de specialiști în tehnologii noi este mult mai mare decât oferta actuală de pe piață”, explică Efe Andreia Patroiu, directorul companiei IT Senior Tech contracting. Companiile au încercat să repatrieze românii care au plecat în străinătate cu ani în urmă și, de asemenea, să angajeze profesioniști din țări precum Moldova și Bulgaria. Realitatea este că sectorul tehnologiei de ultimă generație se îngrașă în cadrul economiei românești.

În 2009, industria calculatoarelor a reprezentat doar 1,1% din PIB-ul României. Anul trecut, acest procent s-a triplat și doar exporturile de servicii informatice au reprezentat 1 400 de milioane de euro. „Exportăm 98% din ceea ce producem”, declară informaticianul român Florin Talpes, fondatorul antivirusului Bitdefender. Dincolo de salariile mici și sprijinul guvernamental, faptul că România este un paradis al hackerilor a contribuit, de asemenea, la crearea reputației românilor ca buni informatici.

România a fost în 2012 a doua țară, după China, care a provocat atacuri pe calculator din partea „hackerilor”, potrivit unui studiu realizat de compania de telecomunicații Verizon. „Hackerii români au reușit chiar să vândă iahturi și avioane online”, potrivit Talpes.

același timp în care gradul său de profesionalizare este o constantă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *